Известна със своите великолепни лалета, холандия се превърна в един от най-големите износители на растения. Кратка обиколка на тази страна, пълна с цветя!

Лалета: безспорни звезди на Холандия

Холандският тероар ​​е идеален за отглеждане на лалета. Полдерите предлагат постоянно влажна, варовита и добре дренирана почва, свежият климат по време на пролетното цъфтене осигурява останалата част от работата. Ако искате да видите пищния спектакъл на цъфтящите полета на лалета, посетете Холандия и по-точно района на Боленстрийк, Флеволанд и, разбира се, паркът Кеукенхоф от Лисе, покрит със 7 000 000 луковици. Ще можете да наблюдавате цялото разнообразие на различните сортове култивирани лалета. Разположени близо до Амстердам, тези култови места са достъпни с влак или дори с велосипед, което ще ви даде повече време да се задържите в провинцията и да се насладите на това спиращо дъха шоу. Бъдете наясно, че водите с буколни лодки от Кеукенхоф ви позволяват да прекосите каналите в средата на полетата на лалетата.

Посещението в Лайден е задължително за любителите на лалета. Студентски и провинциален град с чар на стария свят, украсен с канали и имения от VІІ и ХVІІ век, той е домакин на ботаническата градина, където е засадена първата крушка на лале през 1594 г. Градината също е възстановена според плановете на времето.

Цветя, винаги цветя!

Лалетата не са единствените луковици, отглеждани в Холандия. Хиацинти, нарциси от всякакъв вид, лилии и гладиоли също са в играта! Луковиците със сигурност са безспорните звезди на тази страна, но споделят звездите с много други растения на повече от 10 000 хектара, покрити с оранжерии!

Орхидеи, зелени растения, нарязани цветя, лалета… цветята са един от основните експортни продукти на тази страна. Основните клиенти са околните европейски страни като Обединеното кралство, Италия, Франция и Германия.

Холандия също има много ферми за цветя в Африка, което й позволява да внася значителен брой цветя и да се превърне във водеща страна вносител в тази област.

Най-големият търг на цветя и растения в света е в Aalsmeer и осигурява 90% от холандската търговия в тази област. Следва внимателно търга VBA Naaldwijk.

Всяка година в Амстердам се организира градинарско шоу, известно в световен мащаб за професионалисти.